Jak przygotować uszy wieprzowe po litewsku?

Ocena
0.00

Wiele cenionych w różnych regionach świata przysmaków to wyroby powstające z produktów pochodzenia zwierzęcego. Choć nie są one jedzone wszędzie, stanowią ciekawostkę kulinarną i mogą być interesującą odmianą jadłospisu, jeżeli zostaną przyrządzone według sprawdzonego przepisu. Rzadko jadaną w naszym kraju częścią tuszy wieprzowej są poszczególne części głowy, a zwłaszcza uszy. Nie wszyscy wiedzą, że w wielu miejscach są one prawdziwym rarytasem.

Co trzeba wiedzieć o uszach wieprzowych?

Wieprzowina należy do mięs cieszących się w naszym kraju największą popularnością i jest chętnie jedzona zarówno po przyrządzeniu jako danie główne, jak i w formie wędlin stanowiących przekąskę lub dodatek do kanapek. Najczęściej spożywa się uważane za wyrób typu premium szynki, wędzonki i boczki. Chętnie kupowane są też różne rodzaje kiełbas cienkich od kabanosów po zwyczajną czy myśliwską, a także szerokich jak krakowska bądź żywiecka. Warto jednak pamiętać, że wieprzowina to także chętnie używane podroby, świetnie nadające się do przygotowywania lubianych flaków czy robienia salcesonów. Coraz częściej do kuchni trafiają też choćby uszy wieprzowe. Producentem tego cenionego w wielu krajach przysmaku jest firma Michna Meat z Pelpina, oferująca także m.in. podgardla, policzki, wargi, a także mięso z głów wieprzowych czy mięso skroniowe. Choć w naszym kraju są one jeszcze mało popularne, część z nich np. uszy cieszą się wielkim uznaniem w krajach nadbałtyckich, gdzie jada się je np. uwędzone i pokrojone w podłużne plastry jako przekąskę do piwa.

Jak przyrządzić uszy wieprzowe po litewsku?

Istnieje wiele przepisów na uszy po litewsku. Tradycyjnie przyrządza się je jednak jako smaczną przekąskę. W tym celu uszy muszą zostać dokładnie oczyszczone i umieszczone w zimnej wodzie doprawionej liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu, a następnie gotowane na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie z wywaru wybiera się szumowiny oraz dodaje warzywa – zwykle jest to marchew, pietruszka i seler. Całość należy gotować, aż chrząstki zrobią się miękkie. Uszka przecedza się, kroi i wychładza. Producent mięsa wieprzowego Michna Meat z Pelpina oferuje szeroki wybór elementów tuszy wieprzowej, w tym uszy i ryjki, a także mięso z głów wieprzowych, podgardla i policzki wieprzowe.

Data dodania:
Oceń Artykuł
Tagi
Komentarze
0

Brak komentarzy

Dodaj Komentarz
Artykuły z tej kategorii
Jak rozpoznać dobrą restaurację sushi?
Data dodania:
  • 0.00
  • 0
Jaką pizzę warto zjeść w Zakopanem?
Data dodania:
  • 0.00
  • 0
Wybór restauracji, a upodobania dietetyczne
Data dodania:
  • 0.00
  • 0