Weganizm – co jest najważniejsze w diecie wegańskiej?
Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa oraz produktów od zwierząt (takich jak: jajka, sery, mleko ssaków etc.). W ostatnim czasie coraz więcej osób interesuje się roślinnym sposobem odżywiania. Przyczyn tego może być dużo, lecz głównie kwestie etyczne, zdrowotne, środowiskowe i religijne. Czy warto przejść na dietę wegańską i jak zostać weganinem?
Jak wygląda dieta wegańska?
Weganizm, czyli dieta wegańska opiera się na absolutnym wykreśleniu z diety mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja lub dyskusyjny jeszcze miód. Zatem dieta wegańska opiera się w zasadzie na spożywaniu owoców oraz warzyw, a także produktów zbożowych oraz roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz soja.
Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej fundamentalnym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezwzględną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy!
Dlaczego warto wybrać dietę wegańską?
Dieta wegańska – oczywiście poprawnie zbilansowana, może być niezwykle zdrowa oraz dawać następujące korzyści zdrowotne:
- dużo mniejsze ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
- obniżony poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
- niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
- obniżone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
- obniżony wskaźnik BMI (ograniczenie otyłości),
- obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
- obniżone ryzyko chorób przewlekłych.
Te korzystne efekty wynikają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (obecnych w mięsie oraz produktach pochodzenia zwięrzęcego) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw oraz owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).
Prócz tego obserwuje się większą świadomość wegan przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników lub sztucznych aromatów. Również często sięgają po żywność ekologiczną, oznaczoną certyfikatem BIO. Dieta wegańska jest znacznie lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.
Czy weganizm jest zawsze zdrowy?
Całkowite wyeliminowanie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów i wielu innych produktów, nawet miodu, brzmi dość niepokojąco dla zdrowia i musi wiązać się z jakimiś brakami. Przede wszystkim ciężko jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo i witaminę D i B12, jaką po prostu należy suplementować.
Weganizm potrzebuje pewnej kreatywności i świadomego myślenia o jedzeniu, niemniej jednak na rynku jest coraz więcej produktów wegańskich, które cechują się dużą popularnością i pożądaniem pośród kupujących. Dlatego wiele marketów nieustannie powiększa swoją wegańską ofertę oraz co chwilę na półkach można wynaleźć nowe produkty.
Jak zacząć swoją przygodę z dietą wegańską?
Najlepiej stopniowo i krok po kroku przechodzić na dietę wegańską, szczególnie jeśli dotychczas jadłeś tradycyjnie. Nagła zmiana może skończyć się złymi wynikami badań i pogorszyć samopoczucie. Warto na początku ograniczyć mięso i nabiał oraz zastąpić je wegańskimi źródłami białka. Wykonuj także częste badania, aby dowiedzieć się, czy nie brakuje Ci konkretnych witamin.